The Balearic Government promotes local bands in the Mercat de Música Viva de Vic

Marina Forteza

La Conselleria de Cultura, Participació i Esports del Govern de les Illes Balears, a través de la Direcció General de Cultura i de l’Institut d’Estudis Baleàrics (ILLENC), participa en la 29a edició del Mercat de Música Viva de Vic (MMVV), que se celebra des d’aquest dimecres 13 al diumenge 17 de setembre.

El Mercat de Música Viva de Vic és un esdeveniment musical que té lloc a la ciutat de Vic; un punt de trobada professional que reuneix tots els sectors de la indústria musical. Des del 1989, cada setembre i durant cinc dies, la ciutat acull agents de tots els àmbits de la música d’arreu del món per conèixer noves propostes, assistir a fòrums, intercanviar coneixement, a més de comprar i vendre música.

La programació del MMVV s’estructura a partir de dues línies: la programació del MVLab, pensada per als professionals i amb l’objectiu de promoure la contractació, i la del Festival MMVV, pensada per al públic en general i amb un esperit més lúdic i festiu.

MVLab té una fira comercial pensada per als professionals on es realitzen showcases i on hi tenen lloc sessions de networking, ponències informatives i presentacions basades en l’intercanvi de coneixement i la formació dels professionals.

Participació de les Illes Balears

Dos són els grups illencs que han estat seleccionats enguany per actuar en l’edició de 2017 i que compten amb el suport del Govern de les Illes Balears. Tots dos grups actuaran dins la programació per a professionals, del MVLab, que es du a terme en els escenaris de la Jazz Cava i L’Atlàntida. Aquests grups són:

Jansky (dijous, 14 de setembre a les 23.45h. Jazz Cava)
Jansky defineix un subgènere propi, l’electrovers: bases electròniques sobre les quals ballen la flauta hipercontemporània de Raume (Jaume Reus) i la veu única de Malo (Laia Martínez). Una rave de sons i versos amb grans dosis d’improvisació jazzística, que ha viatjat a festivals com el Sónar (Barcelona), el Sound City (Liverpool), la Festa des Suds (Marsella) o el Kregi Sztuki (Cracòvia). Primeros Pasitos els ha editat els discos Un big bang a la gibrella (2013) i ÉÈ (2015).

Saïm (Dimecres, 13 de setembre a les 21.15 hores. Jazz Cava)
A partir d’uns referents que cal cercar en el post-hardcore i en el so de segells com Dischord o, més a prop, BCore, SAÏM han fet virtut de la doble insularitat (provenen de Portocolom, una illa dins una illa) donant forma a un cant a la força catàrtica de la derrota construït a partir d’un disc de debut, Accidents (Bubota Discos), que conté vuit himnes inapel·lables que, a més, defensen en directe amb un nervi i una contundència fanàtics i quasi inhumans.

Al MMVV, enguany també actua un altre representant illenc però contractat directament pel Mercat:

Marco Mezquida (Dimecres, 13 de setembre a les 19 hores. Auditori Atlàntida)
La versatilitat i el magnetisme musical del pianista menorquí Marco Mezquida el situen entre els artistes més complets i expressius de la seva generació. S’ha convertit en referent del panorama jazzístic i les músiques improvisades de l’Estat espanyol. El format de concert de piano sol va esdevenir el més idoni per accedir a l’essència d’aquest talent musical des que va publicar La hora fértil (Whatabout Music, 2013). La màgia i el viatge que aconsegueix transmetre ell sol en el piano ha seduït el públic i la crítica de tot Europa.

El Govern, a través de la Conselleria de Cultura, Participació i Esports, té un espai a l’àrea professional del MMVV compartit amb els artistes i els 11 promotors de les Illes Balears acreditats que hi assisteixen. L’Institut d’Estudis Baleàrics es fa càrrec de les acreditacions i desplaçaments dels artistes seleccionats.
 
La direcció artística del MMVV escull al voltant de 60 propostes i decideix quin format (si MVLab o Festival MMVV) és el més òptim per a cada proposta, basant-se en els següents criteris de selecció: es prioritza que es tracti d’una estrena d’espectacle o disc nou; es valora la identitat pròpia, el risc artístic i la trajectòria de l’artista/banda; així com la solidesa de l’empresa de management, i el potencial de venda, viabilitat econòmica i técnica. Es poden presentar propostes de tots els estils i gèneres musicals, a excepció de la música clàssica.

L’any 2016 es va signar un conveni de col·laboració entre la Conselleria de Cultura i l’Organisme Autònom de Fires i Mercats de Vic que té una vigència de tres anys (2016, 2017 i 2018). L’objecte d’aquest conveni és crear un programa singular propi de Balears en el marc general del MMVV que contribueixi a difondre i a promocionar la indústria musical de les Illes Balears i de les seves produccions en l’àmbit de les músiques populars contemporànies.

We use our own and third-party cookies to improve our services and show you advertising related to your preferences by analyzing your browsing habits. If you go on surfing, we will consider you accepting its use. You can change the settings or get more information.