Parallel exhibitions at the 57th Venice Biennal

Marina Forteza

Bernardí Roig, Diana Coca i Isabela Lleó exhibeixen la seva obra coincidint amb la mostra

El 13 de maig, comença l’Exposició Internacional d’Art de Venècia, un dels esdeveniments creatius més importants del món que se celebra cada dos anys a la ciutat italiana i que enguany dura fins el 26 de novembre.

Paral·lelament al programa oficial de la Biennal, tres exposicions d’artistes illencs ocuparan diversos espais de la ciutat i aprofitaran l’enorme expectació que genera la mostra per difondre la seva obra. Tots tres compten amb el suport del Govern de les Illes Balears a través de l’Institut de la Llengua i la Cultura (ILLENC). L’ILLENC posa a l'abast dels artistes i dels agents culturals diverses línies de subvenció per tal de promoure la projecció exterior de la cultura de les Illes Balears, assumint part dels costos de l'organització de les exposicions, així com del trasllat de l’obra i l’artista i del seu allotjament. La Biennal de Venècia és un aparador excepcional i una gran oportunitat per als creadors de donar a conèixer el seu treball.

Diana Coca

Diumenge, 14 de maig, l’artista visual Diana Coca inaugura l’exposició Shaped in Mexico a la galeria About. Deprés de dues exitoses edicions d’aquesta mostra col·lectiva a Londres, els seus participants han estat convidats a participar a Venècia del 14 al 19 de maig i posteriorment a Düsseldorf del 25 de maig al 6 de juny.

A Venecia l’amfitrió és l’espai expositiu About, un projecte independent d’investigació i d’art, i a Düsseldorf ho serà la galeria Ariane Paffrath. La mostra consta de dues instal·lacions col·lectives, una d’elles un mur que divideix l’espai en dos. La segona instal·lació és una Serp Emplomada sobre la paret. La serp unificarà l’espai dividit pel mur. Cada ploma de la serp serà una obra, que representa la consciència i la saviesa del vol ascendent cap a l’interior. El mur divisori obrirà l’espai de reflexió sobre la separació a nivell polític, econòmic i social. més informació: https://www.dianacoca.com/

Isabela Lleó

El 12 de maig, l’artista Isabela Lleó inaugura l’exposició Seafoam als Giardini della Marinaressa. L’obra està formada per cinc peces de bronze que reprodueixen el moviment de les ones i que forma part de l’exhibició Personal Structures - open borders, un projecte organitzat per la fundació holandesa GAA i per l’European Cultural Centre que mostra una combinació d’obres d’artistes de renom internacional amb obres d’artistes no tan coneguts. El conjunt vol reflexionar sobre les diferències i punts en comú entre europeus i no europeus a través del diàleg i l’art. Dins aquesta exposició conjunta, Seafoam vol obrir les portes a la consciència col·lectiva sobre l’actual problema de conservació d’un planeta que sigui habitable per a futures generacions i sobre la transmissió de la cultura. Més informació http://isabelalleo.com/

Bernardí Roig

El creador visual Bernardí Roig (pintor, escultor i artista multimèdia) participarà al projecte Intuition, una exposició que es podrà visitar al Palazzo Fortuny a partir de demà i fins el dia de cloenda de la Biennal, el 26 de novembre. La mostra és una producció de la Fundació Axel & Mary Vervoordt i estarà comissariada per Daniela Ferretti i Axel Vervoordt. Intuition té com a objectiu provocar preguntes sobre l'origen de la creació, i està destinat a ser vist com un 'treball en progrés', amb els principals artistes contemporanis creant un diàleg amb obres històriques, performances i obres d’art modern i contemporani d’artistes tan rellevants com Marina Abramovic, Miró, Kandinski, Breton o Duchamp. Es tracta d’una exposició de caràcter transversal on convergeixen totes les disciplines (medicina, filosofia, economia…) per tal d'aproximar-se al concepte d'intuïció a través de l’art.

Cal destacar que el Palazzo Fortuny és un dels espais més rellevants de Venècia, conegut per acollir exposicions de primer nivell internacional. En aquesta ocasió, compta amb l’experiència d’una fundació de renom extraordinari que ha organitzat exposicions d’èxit com Artempo. When time becomes Art (2007) In-Finitum (2009), Tàpies. The eye of the artist (2013) o Proportio (2015). Un comitè científic de primera línia format per biòlegs, historiadors, economistes, músics, arquitectes i crítics d’art, ha fet la tria dels artistes que formen part d’Intuition.

Un dels seleccionats ha estat Bernardí Roig, que aportarà el seu projecte An Illuminated Head for Blinky P. (The Venetian gun) al conjunt expositiu. És una escultura en resina de polièster i pols de màrmol a tamany natural que vol ser un homenatge a Blinky Palermo. Palermo va alliberar l’abstracció del pes del mite i de la utopia i va reformular els problemes de l’abstracció de postguerra a Europa, articulant una reflexió renovada sobre les contradiccions entre la presència pictòrica i l’espai arquitectònic. L’escultura de Roig va ser una de les obres essencials de l’exposició El coleccionista de Obsesiones al Museo Lázaro Galdiano de Madrid i a l’exposició No/Escape a la Phillips Collection de Washington D.C. Un edifici podria ser la metàfora d’un cap; això és un lloc per on transita el coneixement i s’emmagatzema el saber. Tant un com l’altre són dipòsits de memòria, experiències i emocions. En un edifici, si les finestres són els ulls, la porta és la boca. Si bloquejam la porta amb una figura impedim la circulació. Al mateix temps, inhabilitant metafòricament la paraula d’aquesta figura cancel·lant la seva boca amb un tub de llum fluorescent, tenim la impossibilitat del vocable. L’arquitectura com a cos invalidat en una doble negació de la seva funció: la circulació i la comunicació. Sosté Bresson que el cos es mou lent a l’espai. Cada gest dura una experiència i mitja, per això sempre hi ha dos o tres segons més que no són acció, sinó patiment. Romandre quiet i en silenci és estar fora de la lògica dels esdeveniments de l’hàbitat. Per aquest motiu aquesta presència travessada a la meitat d’una porta amb la paraula cancel·lada és un blindatge per a la nostra soledat contemplativa, on l’única possibiltat de fertilitzar el significat és a través de la intuïció. Més informació https://intuition.art

We use our own and third-party cookies to improve our services and show you advertising related to your preferences by analyzing your browsing habits. If you go on surfing, we will consider you accepting its use. You can change the settings or get more information.