FiraB! 2017 begins next Wednesday with more than 400 accredited professionals

Marina Forteza

Un concert de l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears amb Àngels Gonyalons donarà el tret de sortida a la tercera edició de la fira

Quan falten pocs dies perquè comenci Fira B!, el mercat professional de música i arts escèniques de les Illes Balears, un total de 415 professionals s’han acreditat per participar en aquest esdeveniment cultural. Cal remarcar que la xifra d’inscrits encara és provisional perquè les acreditacions estan obertes fins el mateix dia d’inauguració de la fira.

Fira B! se celebra de dimecres 20 a diumenge 24 de setembre a Palma (Mallorca) i oferirà 65 propostes culturals (actuaran 41 grups musicals i 24 companyies d’arts escèniques) dins el seu programa oficial.

Segons les darreres xifres, entre els inscrits hi ha de moment 184 artistes i 231 professionals, que sumen els 415, de perfils molt diversos en els camps de la distribució (mànagers, distribuïdors, promotors), productors, representants de festivals, fires i mostres, així com de sales, teatres, espais i esdeveniments. L'administració pública també tendrà una presència important a la fira, com demostren les acreditacions d’ajuntaments i institucions d’arreu de l’Estat, com són l’Instituto Cervantes, Acción Cultural Española o l'Instituto Nacional de las Artes Escénicas y Música (INAEM), que depenen dels Ministeris d’Exteriors i Cultura.

1 de cada 3 programadors és de fora del territori lingüístic

D’entre els 231 professionals que acudeixen a Fira B! per conèixer de primera mà quina és l’oferta cultural de les Illes, la majoria, al voltant de 160, procedeixen de les Balears, Catalunya i el País Valencià. Aproximadament una trentena són de diferents indrets de la resta de l'Estat, i uns trenta més de diferents països europeus: Itàlia, Alemanya, Hongria, el Regne Unit, Finlàndia, Holanda, Dinamarca, Bèlgica, Portugal. De fora d’Europa, hi ha un promotor acreditat del Quebec i 5 de l'Argentina.

L’organització de la fira tenia previst que s’acreditassin 200 programadors per a l’edició d’enguany, unes expectatives que ja s’han superat quan falten encara cinc dies perquè es facin efectives noves acreditacions.

Programa d’activitats

Fira B! comença el 20 de setembre amb Una nit de musical, el concert que oferirà la cantant i actriu Àngels Gonyalons acompanyada per l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears al Teatre Principal. Un acte que donarà el tret de sortida a tot un programa d’espectacles i jornades professionals, durant quatre dies i que es tancarà el diumenge dia 24 amb la representació de Calbó o el viatge d’Orfeu, l’espectacle commemoratiu de l’Any Pasqual Calbó i Caldés. Podeu consultar el programa complet aquí.

Balanç Fira B! 2016

L’any passat Fira B! va fructificar en 132 contractacions. El resultat més significatiu de l’edició de 2016 és que Fira B! va servir per consolidar el projecte TalentIB, el catàleg de música i arts escèniques per moure les creacions entre les Illes Balears, que havia nascut aquell mateix any. Fira B! ha servit perquè els programadors d’equipaments de les Illes poguessin veure en directe la creació cultural en un sol aparador, i això ha donat com a resultat que de la fira en sortissin un total de 79 contractacions per al circuit entre Illes. Menorca, Eivissa i Formentera s'han vist beneficiades d’aquesta circulació d'artistes illencs, ja que les xifres d'activitats que es duen a terme a cada una de les illes és igual o fins i tot superior a les de Mallorca. Al marge d’aquest circuit, la fira de 2016 va generar fins a 24 contractacions més també dins les Illes Balears.

Més enllà de les Illes Balears, on Fira B! ha d’exercir la funció integradora com a mostrador de la creació de les quatre illes, l’exportació fora de la Comunitat Autònoma de la música i arts escèniques insulars és un dels objectius bàsics de la fira. En aquest sentit, i pel que fa als programadors de fora de les Balears, Fira B! 2016 va servir per establir un primer contacte i encetar les contractacions a fora, tot i que amb menys immediatesa que en el cas de TalentIB.

Catalunya i el País Valencià

Significatiu és el total de 19 contractacions (9 de música i 10 d’arts escèniques) que gràcies a Fira B! es varen donar a territoris de parla catalana, com a resultat de l’edició de l’any passat de la fira. En són exemples la representació de l’espectacle Ones (Col·lectiu Ones) a la Mostra d’Igualada i al Festival Grec. També a la Mostra d’Igualada s’hi ha representat Jetlak (Los Rabinovich). També com a conseqüència dels contactes fets a Fira B! 2016, la banda Zulu Zulu ha actuat al Vida i actuarà al BAM d’enguany.

Àmbit internacional

Fira B! 2016 va generar contractes fora del territori lingüístic, amb dues contractacions a Europa: Marco Mezquida al festival de jazz d’Amersfoort, Holanda; i Circ Bover a l’Internationale Kulturbörse Freiburg, Alemanya. Més enllà del continent, el programador Santiago Algán, coordinador d’Arts Runner, va visitar Fira B! 2016 i d’aquesta visita en va sortir el projecte Transatlántico que ha inclòs una gira per l’Argentina i l’Uruguai aquest estiu de tres companyies balears: Dalí ha mort (companyia La Llarga), L’arquitecte i l’emperador d’Assíria (Tshock), Stormy Red (Concha Vidal). Algán té previst assistir a Fira B! 2017 i ha mostrat interès per repetir una gira de característiques similars amb companyies balears de cara a l’any que ve.

Representació

Gràcies a Fira B!, vàries bandes i companyies han trobat representació. Entre elles, The Wheels i La Granja han començat a fer feina amb l’agència de  management Industrias Bala, una de les més prestigioses de tot l’Estat Espanyol. En l’àmbit de les arts escèniques, Christina Gavel, La Fornal i Tshock varen aconseguir distribuïdor (Eléctrico Romance) de Fira B!

We use our own and third-party cookies to improve our services and show you advertising related to your preferences by analyzing your browsing habits. If you go on surfing, we will consider you accepting its use. You can change the settings or get more information.